Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια, αίτια και θεραπεία

Τι είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (ΘΟ);
Eίναι μια μορφή ανοσολογικής, φλεγμονώδους νόσου, αλλά οι ακριβείς παράγοντες που συνδέουν τη νόσο του θυρεοειδούς και την ΘΟ παραμένουν απροσδιόριστοι. Η ΘΟ συνήθως επηρεάζει και τους δύο οφθαλμούς με τις γυναίκες να επηρεάζονται πιο συχνά από τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΘΟ;
Οι περισσότεροι ασθενείς με ΘΟ βιώνουν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως ξηρότητα ή ερεθισμό του οφθαλμού. Σε εκείνους με σημαντικές φλεγμονώδεις αλλαγές, ενδέχεται να παρουσιαστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

•Υδαρείς, ερυθροί οφθαλμοί

•Πρησμένα άνω ή κάτω βλέφαρα

•Eξόφθαλμος

•Διπλή όραση

•Άλγος στις οφθαλμικές κινήσεις

•Θόλωση ή απώλεια της όρασης

Θεραπεία:

Ήπια νόσος
Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, η ΘΟ ακολουθεί μια ήπια πορεία και τα τεχνητά δάκρυα και / ή οι αντιφλεγμονώδεις σταγόνες μπορεί να αρκούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Τα από του στόματος συμπληρώματα σεληνίου θεωρούνται πλέον επωφελή σε ήπιες μορφές της νόσου.

Σημαντική «ενεργός» νόσος
Οι πρόσφατες θεραπείες για τη διαχείριση της ενεργού φλεγμονής του κόγχου περιλαμβάνουν τη χορήγηση από του στόματος ή ενδοφλέβια στεροειδών (ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως η Azathioprine) και τη χαμηλής δόσης ακτινοθεραπεία του κόγχου, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της συστηματικής ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.

Σοβαρή ΘΟ
Σε αυτούς τους ασθενείς, η επείγουσα χειρουργική επέμβαση (εντός ημερών ή εβδομάδων) μπορεί να είναι αναγκαία για την προστασία της όρασης. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται «αποσυμπίεση του κόγχου» διότι ανακουφίζει τη φλεγμονώδη πίεση γύρω από τον οφθαλμό και το οπτικό νεύρο πίσω από τον οφθαλμό.

Μόνιμες βλάβες στην ΘΟ
Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγχειρήσεων για τη θεραπεία των διογκωμένων οφθαλμών (πρόπτωση), τη διπλή όραση και το αφύσικο ύψος ή την ευρύτητα των βλεφάρων, γίνονται συνήθως όταν η νόσος έχει υποχωρήσει. Δεδομένου ότι η χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του κόγχου (για τη θεραπεία της σταθερής πρόπτωσης) μπορεί να επηρεάσει τόσο την διπλή όραση όσο και την εμφάνιση των βλεφάρων, αυτή η χειρουργική επέμβαση, όταν απαιτείται, θα πρέπει να γίνεται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση των οφθαλμικών μυών ή τη βλεφαροπλαστική.