Καταρράκτης ματιών

Τι είναι  καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι μία συνηθισμένη πάθηση κατά την οποία θολώνει ο ανθρώπινος φακός που έχουμε στο μάτι μας. Συνήθως εμφανίζεται από τη μέση ηλικία κι έπειτα αλλά δεν είναι σπάνιο να διαπιστωθεί και σε μικρότερες ηλικίες ή ακόμη και κατά τη γέννηση. Η εμφάνιση του μπορεί να προκληθεί ή να επιταχυνθεί από τη χρήση φαρμάκων, από τραυματισμούς και από κάποιες παθήσεις, τόσο οφθαλμικές όσο και συστηματικές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Ο άνθρωπος που έχει καταρράκτη παρουσιάζει κατά κύριο λόγο θάμβος οράσεως. Η μειωμένη αυτή οπτική οξύτητα δε μπορεί να διορθωθεί ικανοποιητικά με κάποιο βοήθημα όπως γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Ο ασθενής παραπονείται ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητά του και τον δυσκολεύει στις δραστηριότητές του όπως διάβασμα, οδήγηση ιδίως τη νύχτα, παρακολούθηση τηλεόρασης, ενασχόληση με τον υπολογιστή, χρήση του κινητού τηλεφώνου κ.λπ.

Θεραπεία του καταρράκτη;
Η θεραπεία του καταρράκτη είναι αποκλειστικά μικροχειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν ή να αναστέλλουν την εξέλιξη ενός καταρράκτη. Η σύγχρονη επεμβατική τεχνική με την οποία θεραπεύουμε τον καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Προεγχειρητικά γίνεται υπολογισμός της ισχύος του ενδοφθαλμίου φακού που θα τοποθετηθεί με τα ακριβέστερα μηχανήματα που διατίθενται (ZEISS IOL MASTER –μάθετε πληροφορίες εδώ-, μέτρηση με υπερήχους). Κατά τη φακοθρυψία, υπό τοπική αναισθησία, συνήθως με σταγόνες, από μία πολύ μικρή τομή, ο ανθρώπινος φακός θρυμματίζεται με τη βοήθεια των υπερήχων, αναρροφάται και τελικώς αντικαθίσταται από έναν άλλο τεχνητό φακό, ο οποίος εμφυτεύεται ενδοφθάλμια και παραμένει εκεί για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Σπανιότερα χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές όπως η εξωπεριφακική και η ενδοπεριφακική εξαίρεση του κσταρράκτη. Ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες στο νοσοκομείο και επιστρέφει πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η εγχείρηση γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων.

Η κλινική μας είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008 που διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και παροχή όλων των απαραίτητων βοηθημάτων (μηχανημάτων, υλικών και εξαρτημάτων) που θα ζητήσει κάποιος γιατρός πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της επέμβασης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατό.