Τμήμα Φλεγμονών

Laser ματιών σε Αθήνα | Laser ματιών Χαλκίδα | Laser ματιών Λειβαδειά | Laser ματιών Πάτρα | Laser ματιών Πειραιάς |

Οφθαλμικές φλεγμονές: Τι ρόλο παίζουν οι βιολογικοί παράγοντες στη θεραπεία τους;

Με τον όρο οφθαλμική φλεγμονή ή ραγοειδίτιδα περιγράφουμε τη  φλεγμονή του ενδιάμεσου χιτώνα του ματιού (ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον εξωτερικό). Ο χιτώνας αυτός ονομάζεται ραγοειδής και περιλαμβάνει πολλά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από και προς το μάτι. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην όρασή μας.

Αίτια και συμπτώματα της οφθαλμικής φλεγμονής

Τα αίτια της οφθαλμικής φλεγμονής είναι συχνά αδιευκρίνιστα. Ωστόσο παράγοντες όπως τραυματισμοί, ιοί, λοίμωξη, συστηματικές παθήσεις, μύκητες ή παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν στην επικίνδυνη αυτή πάθηση των ματιών. Σε μεγάλο ποσοστό παθόντων αποτελεί εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας είναι ερυθρότητα των ματιών, θολή όραση, πόνος και ευαισθησία στο φως. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα και μπορεί να εμφανιστούν είτε και στα δύο μάτια είτε μόνο σε ένα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερες παθήσεις όπως γλαύκωμα, καταρράκτης και βλάβες του αμφιβληστροειδούς. Μάλιστα αποτελεί την πέμπτη αιτία τύφλωσης στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι οφθαλμικές φλεγμονές;

Για την αντιμετώπιση της ραγοειδίτιδας χρησιμοποιούνται πλέον, εκτός από την κορτιζόνη, οι βιολογικοί παράγοντες σε ενέσιμη μορφή, οι οποίοι στοχεύουν στη δέσμευση του παράγοντα ΤΝF-α που αποτελεί αιτία φλεγμονής.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Μασέλος Στέλιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος